Definities drugs en druggebruik


 
Bron: klik hier

Wat is verslaving of afhankelijkheid?

Verslaving is een zwaar woord waar moeilijk een definitie op te plakken is. Het is overigens moeilijk om zomaar uit te maken wanneer iemand verslaafd is. We praten liever over afhankelijkheid. Wie drugs neemt, kan er afhankelijk van worden.
Afhankelijk zijn betekent dat je eigenlijk niet meer de baas over jezelf bent. Probleem is dat je als gebruiker vaak zelf moeilijk doorhebt wanneer of in welke mate je drug de controle heeft overgenomen.
 
Geestelijke (psychische) afhankelijkheid
 
Dit is de sterke band die ontstaat tussen de gebruiker en het middel. De drang om te gebruiken wordt steeds groter. Het kan zover gaan dat op zoek gaan naar of het gebruiken van de drug het enige zinvolle in het leven wordt. Geestelijke afhankelijkheid speelt bij drugproblemen een grote rol. Toch wordt ze vaak onderschat. Als iemand hervalt (opnieuw begint te gebruiken), heeft dat vaak met de geestelijke afhankelijkheid te maken, want die is het moeilijkst te doorbreken.

Lichamelijke (fysieke) afhankelijkheid

De drang om te blijven gebruiken kan bij sommige drugs ook veroorzaakt worden door een bijkomende lichamelijke afhankelijkheid. Bij alcohol, nicotine, veel geneesmiddelen (vooral slaap- en kalmeringsmiddelen) en heroïne bijvoorbeeld, raakt het lichaam gewend aan het regelmatig gebruiken, zodanig zelfs dat het plots stoppen en/of sterk verminderen van het gebruiken voor onthoudingsverschijnselen kan zorgen.
Onthoudings- of afkickverschijnselen kunnen ook voorkomen bij bijvoorbeeld zware gokkers. Wanneer zij niet meer kunnen gokken, klagen ze vaak over angsten, slecht slapen, beven, zweten, prikkelbaarheid … lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Mensen kunnen het dus lichamelijk erg moeilijk hebben wanneer ze zichzelf iets moeten ontzeggen waarvan ze afhankelijk zijn, ook al geeft de drug zelf geen lichamelijke afhankelijkheid.
De lichamelijke kant van een afhankelijkheid is veel makkelijker op te vangen dan de geestelijke afhankelijkheid. Van bijna elke drug kan men op veertien dagen lichamelijk clean zijn. Maar de geestelijke afhankelijkheid blijft mensen vaak veel langer parten spelen.

Opmerking: De lichamelijke en de geestelijke kant van een afhankelijkheid mogen niet gezien worden als twee dingen die los van elkaar staan. Een mens is geen optelsom van lichaam en geest. Die twee zijn sterk met elkaar verbonden (als we ons slecht voelen hebben we al sneller last van lichamelijke kwaaltjes, als we grieperig zijn voelen we ons al snel wat minder goed in ons vel).

Gewenning of tolerantie

Bij sommige drugs ontstaat gewenning. Na verloop van tijd neemt het effect van een bepaalde hoeveelheid of dosis af. Dat komt omdat het lichaam de dosis op de duur beter verdraagt en de lever de drug sneller leert afbreken. Om hetzelfde roeseffect te bekomen zullen veel gebruikers een grotere hoeveelheid gebruiken. Als iemand een tijdje stopt met gebruiken verdwijnt de gewenning. Een kleinere hoeveelheid volstaat dan weer om effect te hebben. Neemt men, nadat men ontwend is, toch opnieuw een grote dosis, dan riskeert men een overdosis.

Top